Vbw

Backaviks Äldreboende

2139_full.jpg: 800x537, 156k (June 03, 2013, at 08:35 PM)

Det nya äldreboendet Backavik har redan från planeringsstadiet haft fokus på människan där man helt gått ifrån trånga korridorer och låsta avdelningar och istället satsat på att skapa frihetskänsla. Backavik har plats för sammanlagt 40 hyresgäster och genomgående är stora ljusa ytor, närhet till naturen och funktionella lösningar. Det finns två avdelningar med trygghetsboende för personer med somatiska, kroppsliga, sjukdomar och två avdelningar för boende med demenssjukdom.

De boende på Backavik ska få bästa möjliga vård i en miljö där de kan trivas och må bra. För att komma ifrån den traditionella lösningen med korridorer som skapar en institutionell känsla har vi arbetat med att utforma avdelningarna på ett sätt som skapar många olika gemensamma rum i direkt anslutning till de boendes egna rum utan korridorer. Det stora gemensamma rummet är uppdelat i olika sällskapsytor som skapar en variation i den inre miljön med hjälp av centrala funktioner som kök, tvätt och personal placerat mitt i rummet. Detta gör att personalen lätt kan nå alla rum och ha överblick över avdelningen.

Plats: Nödinge

År: 2013

Byggherre: Ale Kommun

Arkitekt/Designer/Konstnär: Liljewall Arkitekter

Lista på uppladdade filer:

Nyckelord: Projekt, Vårdboende, Äldre

Se alla kommentarer

Lämna kommentar:

Rubrik:
 Ditt meddelande
 
 Enter value Captcha <- Have you entered the code number?
Skribent:

18.01.2017 - 07:24  

marianne kristoffersen

Anpassning beroende på människor olika sjukdomar, t ex demens??

Hej, ngt jag funderar mycket på, eftersom min mor fullt frisk i huvudet, är anpassning när det finns människor som ej längre kan styra sitt beteende/hjärna utan de går runt runt och stör min mor när hon (andra oxå) ska äta och konsekvensen blir att hon äter på sitt rum. (Jag är sakkunnig i TILLGÄNGLIGHET och har gått utbildningen Design med Omtanke).NU TILL MIN FRÅGA: när detta boende projekterades, hur mycket av olika sjukdomar ingick i projektet för att skapa ett boende för olika sjukdomar och ej enbart det vanliga inom tillgänglighet enligt lagarna?? De friska måste ju anpassa sig till de som är sjuka och är störande t ex vid matbordet och det får konsekvenser för de andra. Javisst, personalen ska hjälpa alla men min friska mor t ex vill ej äta med de andra och det blir ju en negativ konsekvens för henne och i förlängningen för oss anhöriga. Jag hjälpte henne tills för 2,8 år då hon bröt lårbenet. För friska äldre ska man tänka på vid projektering att de ska ha ett bra liv på äldreboendet när kommunen blandar de äldre. Det vore roligt att få veta hur projekteringen hade med detta med olika sjukdomar och vad "sjukvården" säger. (PS jag har arbetat på Got Event med arenorna och tidigare på white arkitekter 1971-1990, DS. Long time ago... Mvh Marianne Kristoffersen